Cultuurcluster Zaanstad - functioneel ruimtelijk conceptCultuurcluster Zaanstad - interieurimpressie huiskamer met horecaCultuurcluster Zaanstad - 3D impressie stedenbouwkundige situatie Cultuurcluster Zaanstad - impressie stadhuispleinCultuurcluster Zaanstad - impressie begane grondCultuurcluster Zaanstad - doorsnede

Cultuurcluster Zaanstad

Zaanstad

De gemeente Zaanstad heeft opdracht gegeven voor het ontwikkelen van een Cultuurhuis op een centrale plek in het nieuwe stadscentrum, tegenover het nieuwe Stadskantoor, direct naast het station. Het Cultuurcluster Zaanstad zal het huis worden van De Bieb voor de Zaanstreek, Filmtheater De Fabriek, het centrum voor de kunsten Fluxus, poppodium De Flux, Zaanradio en architectuurplatform Babel. 4advies kreeg opdracht van de gemeente voor het adviseren van de gebruikers tijdens het ontwerpproces en bij het ontwikkelen van de samenwerkingsorganisatie.

Actualisatie programma van eisen en ontwerpbegeleiding

De winnende ontwerpvisie van architectenbureau MVRDV was gebaseerd op een verouderd programma van eisen. Wij hebben het stuk geactualiseerd en uitgebreid. Daarbij hebben we ons in het bijzonder gericht op de ontwikkeling van een totaalconcept en definitie van logistieke eisen (publiek, artiesten, medewerkers, goederen). Tijdens het ontwerpproces hebben wij de architect en de gebruikers geadviseerd bij de ontwikkeling van goede efficiënte plattegronden. Daarenboven hebben wij  het Voorlopig Ontwerp ‘plus’ getoetst op functioneel-ruimtelijke en bouwfysisch/akoestische aspecten.

Samenwerkingsorganisatie

De gebruikers gaan in het nieuwe Cultuurcluster een aantrekkelijk cultureel programma verzorgen. Goede samenwerking is een must. Wij hebben geadviseerd over verschillende organisatievormen en te maken afspraken voor effectief en efficiënt beheer en een gezonde exploitatie. Daarnaast hebben wij samen met de gebruikers een horeca-adviseur geselecteerd voor de ontwikkeling van een Horecaconceptplan. Dit plan vormt de basis voor het bedrijfsplan van de toekomstige exploitant.

Meer informatie

Zie de websites van de betrokken organisaties voor meer informatie:

Fluxus
Podium De Flux
Filmtheater De Fabriek
De Bieb voor de Zaanstreek
Zaanradio
Zaans architectuurplatform Babel

Beelden: MVRDV

« Positioneringsonderzoek Theater De Lievekamp | Haalbaarheidsonderzoek Poppodium Victorie »