Cultuurcluster aan de Lage Zijde

Alphen aan den Rijn

De gemeente Alphen aan den Rijn heeft besloten tot ingrijpende vernieuwing en herstructurering van het stadscentrum. Na de Hoge Zijde, waarin het nieuwe Stadhuis en Theater zijn gerealiseerd volgt nu de Lage Zijde. Het cultuurcluster waarin de bibliotheek, de STAA-galerie, het streekarchief, de volksuniversiteit en horeca zullen worden gehuisvest, zal het belangrijkste publieke gebouw aan de Lage Zijde worden.

Het cultuurcluster wordt een sprankelend centrum dat een brede groep inwoners van Alphen aan den Rijn en omgeving (jong oud, oppervlakkig geïnteresseerden, deelnemers aan non-formele educatie, cultuurliefhebbers en cultureel beoefenaren, zowel amateurs als professionals) aantrekt, bij elkaar brengt, inspireert en dat zodoende ontmoeting, cultuurdeelname en de totstandkoming van culturele vernieuwing en nieuwe maatschappelijke en culturele bondgenootschappen stimuleert. In het cultuurcluster kun je: ontmoeten, beoefenen (leren en uitvoeren) en beleven.

Wij trekken op met de gemeente Alphen aan den Rijn en de gebruikers en adviseren hen met betrekking tot o.a. het programma van eisen, het bedrijfsplan en het ontwerp.

Na aanhoudende daling van de vraag naar winkelvoorzieningen heeft de gemeenteraad eind 2013 besloten tot een versoberde herontwikkeling van de Lage Zijde. De gemeente zal later besluiten over de huisvesting van de culturele instellingen.

« Schouwburg Kunstmin | Vondelpark Paviljoen »