WORM

Rotterdam

WORM, Instituut voor Avantgardistische Recreatie, is sinds het najaar van 2011 gehuisvest in het voormalige NRC-gebouw (later behuisd door het Nederlands Foto Instituut) aan de Witte de Withstraat in Rotterdam. Om dit mogelijk te maken was een grondige verbouwing nodig, die is voorbereid en begeleid door 2012Architecten en Atelier Van Lieshout. 4advies heeft het functioneel, ruimtelijk en technisch programma van eisen en de bouwkostenraming opgesteld.

Het gebouw is ontworpen volgens de principes van superuse het hergebruiken van materialen en onderdelen. Sprekende voorbeelden hiervan zijn de verrijdbare zitmeubels (archiefkasten), de wandbekleding van vliegtuigpanelen, vloerafwerking met trespa bureaubladen en verlichting afkomstig van een luchthaven.

Het verbluffende eindresultaat is het gevolg van de niet aflatende inzet van aannemers, de genoemde vormgevers, adviseurs en de meebouwende medewerkers en vrijwilligers van WORM.

Eerder hebben wij WORM geadviseerd over de ruimtelijke ontwikkelingsmogelijkheden en kosten van het monumentale VOC-magazijn in Delfshaven, waarin het tot 2011 was gehuisvest. De conclusie van dit onderzoek moge, gegeven het bovenstaande, helder zijn.

Architectuur: 2012Architecten in samenwerking met Atelier Van Lieshout

Foto’s: Allard van der Hoek

« Nationaal onderwijsmuseum (NOM) | Cultuurcentrum Nieuwhof »